Pages

Sunday, July 25, 2010

Pucuk Salang

Kalau nak rasa pucuk ni kena jumpa Youp.....dia ada tanam katanya dia bawa beneh dari Perak....aku pun tak tahu macam mana rasa...katanya boleh buat sayoq.

2 comments:

Anonymous said...

Sohih memang sedap sayoq ni. Saya pernah makan pun sebab orang Perak bagi. Masak lemak dengan ubi ataupun labu, mak mertua lalu kat belakang sohih tak nampak punya. Kat hentian sungai perak, kadang-kadang nasib baik ada. Heran juga pasai apa depa tak komersialkan dah kalau sedap. minta tuan-tuan tanah kedawong tanam sayoq ni, boleh lah anak cucu saudara mara rasa, kalau rasa-rasa lebih tu tauk-tauklah kat sini. Cuma nama dia ada muskil sikit. Telinga saya dengar orang kata daun salam mak saya pun kata daun salam. Nak jadi cerita masa kat pasar tani saya pun tanyalah kat penjual sayoq kampong, ada tak daun salam. Dia kata ada. Bok mai dua tiga ikat. Bawa balik rumah, emak kata ni bukan daun salam, ni serai kayu nak buat apa banyak-banyak ni. Orang indon gunakan daun salam dua tiga helai saja dalam masakan mereka terutamanya rendang daging. Jadi yang sohihnya sayoq ni nama dia sayoq salang lah kot. betui no
roger

Tok Pemgulu said...

Ni yang tanam ni orang Perak laa....dia yang suruh ambil gambak....aku tak penah makan pun